zaterdag 12 februari 2022
Meldpunt voor zorgmedewerkers met financiële gevolgen van langdurige covid
donderdag 6 januari 2022
Covid-19 werd in april 2020 officieel erkend als beroepsziekte door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Bijna 2000 gevallen werden gemeld, waarvan 92% in de zorg. Volgens NCvB was dit echter nog een onderschatting van de werkelijke aantallen. Hiermee werd covid-19 een van de meest gemelde beroepsziekte van 2020. Nursing laat weten dat Vakbond FNV een meldpunt start voor zorgmedewerkers die vanwege langdurige covid-klachten financieel achteruit gaan. Dit meldpunt heeft als doel om de omvang van het probleem in kaart brengen.
In april 2021 reageerde toenmalig minister Tamara van Ark (VWS) positief op een dergelijk steunfonds, meldt FNV. Daar is het echter nog niet van gekomen. “Als reden horen we steeds dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is, maar de problemen van deze mensen stapelen zich op,” vertelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Zij vertelt verder: “Over drie maanden belandt de eerste groep medewerkers met long covid in de WIA omdat ze dan al twee jaar ziek zijn.”
Eerder dit jaar pleitte SEH-verpleegkundige en vakbondsconsulent NU’91 Marcel van Loon ook al voor financiële compensatie voor zorgverleners met aanhoudende klachten door covid-19. Hij vertelt in een interview met Nursing: “De overheid gaf 10 miljoen euro aan het fonds van stichting ZWiC (Zorg na Werk in Coronazorg – red), maar daarvoor komen alleen zorgverleners in aanmerking die op de ic hebben gelegen, dus ik en vele anderen niet.”
Long covid-fonds zorgmedewerkers
Het FNV vindt dat de overheid snel werk moet maken van een Long covid-fonds. Het fonds moet mensen die op de werkvloer besmet zijn geraakt met covid-19 en daar langdurige klachten van ondervinden financiële tegemoetkoming bieden.
Bron: nursing.nl