donderdag 25 november 2021
Reservisten in geval van een crisissituatie
zondag 14 november 2021
Dat er een tekort is aan verpleegkundigen en andere zorgverleners is al jaren bekend. Dit kwam tijdens de coronacrisis duidelijk naar voren. Zorgmedewerkers kwamen om in het werk en de druk op de zorg was hoog. Volgens de minister van VWS is een Nationale Zorgreserve met 2.000 reservisten hard nodig. In dit artikel vertellen we je meer over de Nationale Zorgreserve.
De coronacrisis is nog niet voorbij, maar het ministerie kijkt momenteel naar nieuwe virussen die mogelijk problemen kunnen veroorzaken. Het kabinet wil om deze reden de ‘pandemische paraatheid’ versterken. Naast het verbeteren van de paraatheid wil het kabinet ook dat Nederland zelfvoorzienend is om ook in de toekomst crisissen aan te kunnen.
Het NOS schrijft: "Er komt een speciaal pandemisch centrum dat jaarlijks 6 miljoen euro subsidie ontvangt. Ook wordt er jaarlijks 5 miljoen euro uitgetrokken voor de Nationale Zorgreserve met zorgmedewerkers die ingezet kunnen worden bij een crisis. Er gaat ook 15 miljoen naar vaccinmaker Intravacc."
Nursing schrijft in een artikel over de Nationale Zorgreserve dat het momenteel nog niet zeker is of het centrum er komt, maar wat wel zeker is dat regio’s zelf verantwoordelijk worden voor het werven en behouden van reservisten.
Reservistentraining
Evelyn Finnema, Chief Nursing Officer, dacht mee met de minister van het VWS en adviseert dat verpleegkundigen jaarlijks een reservistentraining krijgen. Daarnaast zouden verpleegkundigen trainingen moeten krijgen afhankelijk van hun kennis en vaardigheden.
Ook adviseerde zij de toevoeging van de vierdejaars studenten verpleegkunde, die net als niet-praktiserend verpleegkundigen zonder BIG-registratie en verzorgenden kunnen worden ingezet in de niet-complexe zorg bij een crisis.
De zorgreserve is een aanvulling op en dus geen vervanging van de eigen 'flexibele schil' van zorgorganisaties, benadrukt de minister. Dus: alleen bij een echte crisis kan een zorgorganisatie beroep doen op verpleegkundigen uit deze zorgreserve, niet bij bijvoorbeeld eigen personeelstekorten.
Extra handen voor de zorg
De deelnemers aan Extra handen voor de zorg, ongeveer 6300, kunnen tot 31 december 2021 worden ingezet, zoals sinds de coronacrisis gebeurt. Daarna krijgen zij een uitnodiging zich aan te sluiten bij de Nationale Zorgreserve, schrijft de minister. Hoe de Nationale Zorgreserve er precies uit gaat zien moet volgend jaar zomer duidelijk zijn.
Bronnen:
nursing.nl
nos.nl